: پرلیت و پوکه های معدنی
1-7-1 پرلیت پخته و ویژگی های آن
چنانچه سنگ پرلیتی دمایی برار 700 تا 1200 درجه سانتی گراد را تحمل کند – بطور دقیق نزدیک به 850 درجه سانتی گراد – در اثر افزایش دما، فشارهای ناشی از تبخیر آب در آن فزونی می یابد و چون در این دما شیشه نرم می شود و حالت خمیری می یابد، از این رو رهایی ناگهانی بخار آب و گازهای فرار گرفتار شده در ماده، بسادگی فراهم می شود و روزنه های بسیار ریز را در سنگ پرلیت پدید می آورد. بعبارت دیگر دانه های پرلیت همانند دانه های ذرت شگفته می شوند و آب ترکیب شده خود را از دست می دهند و حبابهای ریز شیشه مانندی پدید می آید که در عین نرم بودن، خواص فیزیکی شایان توجهی دارد. با پیدایش این حفره های ریز، توده شیشه ای به ماده بسیار سبک سفید رنگ با وزن مخصوص کم و حجم زیاد تبدیل می شود. این تغییرا ت موجب کاهش زیاد در قابلیت هدایت صوت و حرارت پرلیت پخته خواهد شد.
درجه افزایش حجم با نوع و ترکیب شیمیایی سنگ نخستین پرلیت بستگی دارد. در مواردی افزایش حجم نسبت به سنگ نخستین به 40 برابر می رسد، آن چنان که وزن مخوص ظاهری آن بسیار اندک و از 4/0 تا 032/0 گرم با سانتی متر مکعب کاهش می یابد. از این نظر نارسایی شایسته در برابر صوت و دما است و با داشتن ترکیبات سیلیکاتی، محلولهای شیمیایی بطور تقریب، روی آن بی تأثیر است و در برابر آتش ،نسوز و پایدار است.
ویژگی های فیزیکی پرلیت پخته بشرح زیر است:
رنگ: سفید
اندیس انکسار: 5/1
رطوبت آزاد: 5/0
PH: 8-5/6
وزن مخصوص: 4/0 تا 032/0 گرم با سانتی متر مکعب
نقطه نرم شدن: 80/7-1100 درجه سانتی گراد
نقطه ذوب 1260-1340 درجه سانتی گراد
حرارت مخصوص: 2/0 کالری بر گرم درجه سانتی گراد
قابلیت حرارتی: 04/0 وات-برمتر کلوین
مشخصات |
پرلیت خام |
پرلیت پخته شده |
رنگ |
سبز، خاکستری، نقره ای، آبی تیره و سیاه |
سفید |
وزن مخصوص |
1040-1170 kg/m3 |
32-240 kg/m3 |
سختی |
5/5-7 |
- |
نقطه ذوب |
760-110 سانتی گراد |
1260-1343 درجه سانتی گراد |
ضریب انکسار |
49/1 تا 61/1 |
47/1 |
مقاومت در برابر آتش |
- |
زیاد |
مقاومت در برابر جذب |
- |
زیاد |
صدا |
|
|
جدول 6-نمایش مقایسه پرلیت خام با پرلیت پخته شده
2-7-1 پرلیت آب گریز یا هیدروفوبیک
پرلیتی که یک لایه از مواد هیدروفولیک یا مواد سلولزی به سطح آن چسبیده باشد، بدون آنکه آسیبی به آن برساند و یا ازکیفیت فیزیکی آن بکاهد، را در اصطلاح، پرلیت هیدروفوبیک یا آب گریز گویند که از گونه پرلیت پخته است. ساخت این نوع پرلیت در انحصار یک شرکت چک و اسلواکی است. از انواع پرلیت پخته شده آب گریز می توان موارد زیر را نام برد:
الف-فرآورده های شل
ب-فرآورده های یا دانه بندی از 5/0 تا 4 میلیمتر
ج-فرآورده های با وزن حجمی بسیار پائین، بیشینه 25/0 گرم بر سانتی متر مکعب.
مهمترین نوع استفاده از پرلیت آب گریز، رایج در کشورهای اروپایی، جدا کردن هیدروکربورها از آب های آلوده است. کاربردهای دیگر آن در کشاورزی و صنایع مواد غذایی است. پرلیت پخته آب گریز خنثی است و برای سلامتی زیان بخش نیست، در نتیجه آب آشامیدنی که از تصفیه بدست می آید، سالم و قابل مصرف است.